Week van de huidkanker


Euromelanoma, een vereniging van dermatologen uit heel Europa, organiseert deze week voor de 20e keer de week van de huidkanker: een sensibiliseringsweek rond huidkanker. Want in heel Europa stijgt het aantal huidkankerpatiënten jaarlijks. In 2017 kwamen er alleen in België al 37.000 nieuwe patiënten bij, wat van huidkanker de snelst stijgende kanker in ons land maakt.

Gratis huidscreening


Wil wil kan deze week zijn of haar huid gratis laten screenen bij een dermatoloog om te controleren op huidletsels en melanomen. Toen deze informatie begin dit jaar bekend gemaakt werd, waren na slechts drie dagen alle 1295 beschikbare plekken volzet. Was jij te laat of hoor je er nu pas van en wil je je huid toch laten screenen, dan kan je voor € 36,00 terecht bij een dermatoloog. Je krijgt hiervan meer dan de helft (€ 20,00) terugbetaald.
Huidonderzoeken zijn populairder dan ooit: “Waar 15 jaar geleden gemiddeld 1 op de 25 patiënten vroeg om een controle op verdachte vlekjes, is dat vandaag 1 op de 3 patiënten” zegt dermatoloog Thomas Maselis. "Die stijging verklaart ook de enorme wachttijden bij dermatologen: de vraag naar huidcontroles is enorm gestegen."

Doe aan zelfonderzoek

Euromelanoma legt in de campagne de nadruk op het belang van preventie en zelfonderzoek. Bescherm je huid tegen de schadelijke UVB-stralen van de zon door je dagelijks (en dan zeker je gelaat, ook in de winter) in te smeren met zonnecrème, een zonnebril te dragen en niet te lang in de brandende zon te lopen. Check ook regelmatig je eigen huid: duiken er nieuwe vlekjes op, of heb je bestaande vlekken die veranderen van kleur of grootte? Ga dan langs bij je huidarts.

Reacties

Populaire posts